ClimaVUE50

Kompaktni digitalni vremenski senzor za jednostavnu instalaciju i primjenu na udaljenim lokacijama, proizvođača Campbell Scientific.

Kategorija:

ClimaVUE50 je cjeloviti meteorološki senzor koji svojom jednostavnošću ispunjava uobičajene potrebe metereoloških praćenja. Ima mogućnost spajanja s bilo kojom od vrlo prilagodljivih i skalabilnih platformi Campbell Scientific za prikupljanje podataka. Ovaj senzor koristi SDI-12 protokol za izvještaj temperature zraka, relativne vlage, tlaka pare, barometarskog tlaka, vjetra (brzine, udara i smjera), solarnog zračenja, oborina i udara munje (broja i udaljenosti). Sve to radi bez pokretnih dijelova, dok troši malo energije. Ima ugrađeni senzor nagiba koji osigurava dugoročni integritet podataka. Ovaj raznolik proizvod odličan je za velike mreže, brzu implementaciju, primjene na udaljenim lokacijama, a sve to kao dio nekog jednostavnog ili složenijeg sustava.

Prednosti i značajke senzora ClimaVUE50:
  • sva uobičajena meteorološka mjerenja s jednim jednostavnim digitalnim (SDI-12) izlazom,
  • manje od 1 mA pri prosječnoj struji od 12 VDC, što ga čini idealnim za solarne elektrane,
  • integrirani senzor nagiba pomaže osigurati da senzor ostane na razini tijekom vremena,
  • jednostavno održavanje - bez pokretnih dijelova se značajno smanjuju troškovi i vrijeme održavanja,
  • hardver 304 od nehrđajućeg čelika za minimalno površinsko oštećenje u morskim sredinama,
  • nije potrebna konfiguracija senzora,
  • kompaktni dizajn za brzu instalaciju,
  • kompatibilno sa svim modernim Campbell Scientific data loggerima,
  • odvojivi kabel olakšava servis na terenu.
Tehnički opis:

Senzori

Svi senzori su integrirani u jednu malu jedinicu, što zahtijeva minimalan trud pri instalaciji. Zahvaljujući čvrstom dizajnu bez pokretnih dijelova koji sprečava greške zbog trošenja ili onečišćenja, ClimaVue50 idealan je za dugotrajne i udaljene instalacije.

Piranometar

Solarna radijacija mjeri se piranometrom koji je integriran u rub lijevka za kišu na vrhu ClimaVue50. Minijaturni piranometar koristi senzor od silicijske ćelije za mjerenje ukupnog dolaznog (izravnog i difuznog) sunčevog zračenja. Senzori od silicijskih ćelija imaju izvrsno vrijeme odziva na promjene radijacijskih uvjeta i prihvatljivu osjetljivost u solarnom spektru, što ih čini prikladnima za upotrebu na
ovom senzoru. Pažljivo razvijena glava za korekciju kuta osigurava točna očitanja bez obzira na kut sunca, dok pažljivo istraženi materijal optičkog filtra uravnotežuje trošak i učinkovitost kako bi osigurao da silicijska ćelija pruža dobru točnost bez obzira na temperaturu ili starost senzora.

Anemometar

Prostor ispod kišomjera je mjesto gdje ClimaVue50 mjeri brzinu vjetra. Ultrazvučni signali emitirani iz pretvornika pod pravim kutovima jedan u odnosu na drugi odbijaju se od porozne sintetizirane staklene ploče i vraćaju se natrag do suprotnog senzora. Na brzinu zvuka utječe vjetar, a brzina vjetra izračunava se mjerenjem razlika u vremenu koje je potrebno zvuku da putuje od odašiljača do prijemnika.

Senzor temperature

Mjerenje temperature na ClimaVue50 vrši se u središtu anemometra, gdje se mala igla od nehrđajućeg čelika koja sadrži sićušni temperaturni senzor (termistor) proteže iz sredine četiriju zvučnih pretvarača u središtu anemometra. Za razliku od većine mjerenja temperature zraka, senzor temperature nije pokriven rešetkastim pločama kako bi ga se zaštitilo od sunčevog zagrijavanja. Umjesto toga, nalazi se na otvorenom, podložan sunčevom zagrijavanju tijela instrumenta. Međutim, ClimaVue50 točno ispravlja izmjerenu temperaturu zraka jer su poznati sunčevo zračenje i brzina vjetra. Ove dvije su glavne varijable koje određuju pogrešku između izmjerene i stvarne temperature zraka. Zatim se koristi jednadžba energetske ravnoteže za izračunavanje stvarne temperature s točnošću od ±0,6°C.

Senzor relativne vlažnosti

Senzor relativne vlažnosti na ClimaVue50 nalazi se iza okruglog Teflon zaslona blizu soničnih pretvornika. Teflonski zaslon štiti senzor od vode i prašine dok omogućava slobodan prolazak vodene pare do senzora. ClimaVue50 mjeri relativnu vlažnost i temperaturu te izračunava tlak pare.

Kišomjer s brojačem kapi

ClimaVue50 sadrži lijevak za skupljanje kiše promjera 9,31 cm. Opruga u lijevku djeluje kao filter koji zadržava velike čestice dok omogućava dovoljan protok tako da voda ne zastaje. Kiša koju prikupi lijevak izlazi kroz precizno proširenu rupu koja formira kapi poznate veličine. Padajuće kapi udaraju i trenutačno premošćuju razmak između dva zlatna pina, stvarajući električni impuls. ClimaVue50 broji impulse (kapi) i izračunava volumen vode. Kako intenzitet kiše raste, kapi postaju manje, ali ugrađeni softver kojeg ima ClimaVue50 sadrži algoritam koji automatski kompenzira veličinu kapi kako kiša raste.

Senzor nagiba

ClimaVue50 također je opremljen senzorom nagiba. Primarna upotreba podataka senzora nagiba je osiguravanje da ClimaVue50 uvijek ostane u ravnini. Potrebno je redovito provjeravati podatke o nagibu X i Y kako bi se osiguralo da je ClimaVue50 vodoravan. Ako se nagnuo, treba ga ponovno izravnati. Tri stupnja od vodoravnog položaja mogu uzrokovati greške u mjerenjima kiše i sunčevog zračenja. Iako se očitanja ovog senzora mogu koristiti za izravnavanje instrumenta tijekom instalacije, mnogo je lakše koristiti malu libelu na dnu ploče anemometra.

Napomena: Ovaj nezagrijani senzor nije prikladan za mjerenja čvrstih oborina ili u okruženjima s pojavom stvaranja inja.

Dodatne informacije

Proizvođač

Campbell Scientific

Vrsta senzora

Pametni 'all-in-one' senzori